Καλώς ήλθατε στο Multinio...

Φωτογραφίστε την οθόνη σας - Screen capture

Πολλές φορές θέλουμε να να κρατήσουμε κάποιες πληροφορίες ή φωτογραφίες που βλέπουμε στον περιηγητή μας (browser). Ένας τρόπος είναι να αποθηκεύσουμε την ιστοσελίδα που έχουμε στην οθόνη μας στα αγαπημένα (Favorites).
Όταν όμως θέλουμε να κρατήσουμε συγκεκριμένα τμήματα της οθόνης μας, ως εικόνα, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα λεγόμενα προγράμματα σύλληψης οθόνης (Screen capture programs).
Τέτοια προγράμματα υπάρχουν πολλά, τα οποία μπορούν να φωτογραφίσουν περιοχές, παράθυρα ή όλη την οθόνη. Πολύ χρήσιμα είναι τα προγράμματα που μπορούν να φωτογραφίσουν όχι μόνο το ορατό τμήμα της οθόνης αλλά σύροντας προς τα κάτω το ποντίκι να επιλέξουμε μεγαλύτερη περιοχή από αυτή που βλέπουμε.
Ένα πολύ καλό πρόγραμμα και αρκετά παραμετροποιήσιμο (πατήστε για οδηγίες), που έρχεται σαν πρόσθετο (add-ons) για τον Firefox μπορούμε να κατεβάσουμε από την ιστοσελίδα grizzlyap.

Πατήστε στην εικόνα για να τη μεγεθύνετε
Αφού πατήσουμε στον παραπάνω σύνδεσμο (link) και μπούμε στην ιστοσελίδα πατάμε το εικονίδιο "Download for Firefox"





Πατήστε στην εικόνα για να τη μεγεθύνετε
για να μεταφερθούμε στην ιστοσελίδα του Firefox με τα πρόσθετα (add-ons) όπου και πατάμε στο κουμπί "Add to Firefox"




Πατήστε στην εικόνα για να τη μεγεθύνετε
Στην επόμενη σελίδα που ανοίγει πατάμε στο κουμπί "Continue to Download"







Πατήστε στην εικόνα για να τη μεγεθύνετε
και στο αναδυόμενο παράθυρο που εμφανίζεται πατάμε στο κουμπί "Εγκατάσταση τώρα".
Μετά από ελάχιστο χρόνο τελειώνει η εγκατάσταση και μας ειδοποιεί να κάνουμε επανεκκίνηση του περιηγητή (Browser) για να αποθηκευθούν οι αλλαγές και να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση.
Μετά την επανεκκίνηση θα δούμε κάτω αριστερά στην οθόνη μας ένα καινούργιο εικονίδιο, το Capture Elite.
Πατώντας επάνω του ο δείκτης του ποντικιού μας αλλάζει σε σχήμα σταυρού με το οποίο επιλέγουμε το τμήμα της οθόνης που επιθυμούμε να φωτογραφίσουμε.
Αν θέλουμε να καταγράψουμε και κομμάτι της οθόνης που δεν φαίνεται δεν έχουμε παρά να σύρουμε το ποντίκι μας προς τα κάτω. Τότε βλέπουμε 'οτι η οθόνη σκρολάρει  και έτσι μπορούμε να καταγράψουμε όσο κομμάτι της οθόνης μας θέλουμε.
Μόλις αφήσουμε το ποντίκι , ανοίγει ένα παράθυρο όπου αλλάζουμε, αν θέλουμε, το όνομα που από μόνο του το πρόγραμμα προτείνει και σώζουμε το αρχείο στον σκληρό μας δίσκο.

Αυτό ήταν. Απλό και χρήσιμο.
Στην επόμενη ανάρτηση θα σας δείξω ένα ακόμα ποιο χρήσιμο tip. Πως να κρατάτε σημειώσεις, να υπογραμμίζετε να επισημαίνετε ή και να ζωγραφίζετε -γιατί όχι;- πάνω στην οθόνη σας.

Αν έχετε κάποια απορία ή κάποια υπόδειξη, μην διστάσετε να μου την στείλετε πατώντας εδώ ( e-mail ) ή δημοσιεύοντας ένα σχόλιο, στο πλαίσιο "Δημοσίευση σχολίου".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Translate

Powered By Blogger