Καλώς ήλθατε στο Multinio...

Παγκόσμιος ξεσηκωμός για τη ..… λογοκρισία στο Internet. Just say NO to ACTA


Αντισταθείτε στην λογοκρισία στο Internet

                                              Τι είναι η ACTA;

Η ACTA είναι ένας νόμος (διεθνής συνθήκη) ο οποίος θα δώσει τη δύναμη στις Ηνωμένες Πολιτείες να λογοκρίνουν το Iντερνετ.
Αποσκοπεί στην δημιουργία διεθνών προτύπων για την επιβολή του νόμου σε θέματα που αφορούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
Για την ακρίβεια, ο τίτλος της συνθήκης υπαινίσσεται ότι αφορά πλαστά αγαθά όπως φάρμακα ή απομιμήσεις ειδών πολυτελείας. Παρόλα αυτά, το εύρος της είναι πολύ μεγαλύτερο και αναμένεται να επηρεάσει επίσης τον τρόπο με τον οποίο διανέμονται τα αγαθά στο διαδίκτυο και τις γενικότερες τεχνολογίες της πληροφορίας.

Η συνθήκη υπήρξε αντικείμενο διαπραγματεύσεων, που στο μεγαλύτερο μέρος τους παρέμειναν κρυφές, μεταξύ διαφόρων χωρών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα τελευταία 4 χρόνια. Μάλιστα, πολλά κράτη είχαν ήδη υπογράψει τη συνθήκη, πολύ πριν ξεσπάσει ο ντόρος του SOPA και μεταξύ τους περιλαμβάνονται ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Κορέα, το Μαρόκο, η Νέα Ζηλανδία, η Σιγκαπούρη αλλά και οι ΗΠΑ.

Η τωρινή διατύπωση της ACTA εμφανίζεται πιο ήπια σε σχέση με τις πρώτες μορφές της, αφού στις τελευταίες αναθεωρήσεις έχουν αφαιρεθεί τα πιο «σκληρά» σημεία που αναφέρονται στην «διακοπή της πρόσβασης στο διαδίκτυο».

Η ACTA, η οποία υπογράφτηκε από 22 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιανουάριο (μεταξύ τους και την Ελλάδα), έχει στόχο να προστατεύει τα πνευματικά δικαιώματα «συμπεριλαμβανομένης και της καταστρατήγησης που γίνεται στο Internet».
Οι επικριτές της περιγράφουν τη συμφωνία αυτή ως μια εν δυνάμει σοβαρή επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης και στα δικαιώματα των χρηστών του Ίντερνετ. Από τον Ιανουάριο έχουν ενταθεί οι διαμαρτυρίες, κυρίως από χρήστες του Ίντερνετ που υποστηρίζουν ότι όσες χώρες την υπογράψουν θα επιβάλουν ποινές φυλάκισης ακόμη και όταν παραβιάζεται το copyright για μη εμπορικούς σκοπούς.

Η διαπραγμάτευση της ACTA έγινε κάτω από το μανδύα της εμπορικής συμφωνίας, κάτι που της επέτρεπε να περάσει πιο εύκολα απαρατήρητη. Οι πολέμιοί της, ωστόσο, θεωρούν πως πρόκειται για νομοθεσία που αφορά τα πνευματικά δικαιώματα που προωθήθηκε μεταμφιεσμένη σε εμπορική συμφωνία για να μην συζητηθεί πολύ. Σε αντίθεση, όμως, με ό,τι συμβαίνει με τις εμπορικές συμφωνίες, εδώ υπάρχουν ποινικές κυρώσεις.

H ACTA δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ προτού τεθεί σε ψηφοφορία τον Ιούνιο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο όπως αναφέραμε και πιο πάνω, έχει ήδη εκφράσει τις ενστάσεις του. Επίσης, την αντίθεσή τους στη συνθήκη ACTA έχουν δηλώσει πολλές διαδικτυακές εταιρείες και οργανώσεις όπως το Electronic Frontier Foundation, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα και η Oxfam.

Η ακτιβιστική ομάδα των Avaaz στην ιστοσελίδα της μαζεύει υπογραφές που θα αποσταλούν στο Κογκρέσο, προκειμένου μην ψηφιστεί ο νέος νόμος.

Για σχόλια και παρατηρήσεις πατήστε εδώ ( e-mail ) ή  ποιο κάτω, στο "Δημοσίευση σχολίου".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Translate

Powered By Blogger